19min.bg

НС забрани на Ас. Василев да харчи пари от бюджета

Народното събрание на практика забрани на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг,  до назначаване на служебно правителство. Това решение бе гласувано от депутатите половин час след полунощ по предложение на Теменужка Петкова и Йордан Цонев.


Малко по-рано те внесоха проекторешение, което бе гласувано светкавично въпреки съпротивата на ПП-ДБ, чиито депутати напуснаха пленарна зала преди вота, пише Сега.



 Решението е мотивирано от тревогата, че в последните дни правителството раздавало необосновани суми.



Проекторешението бе озаглавено драматично "за предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България". С него освен незабавно преустановяване на разходите по консолидираната фискална програма, бе записано, че финансовият министър се задължава до 9 април да представи на НС пълен и подробен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи от 4 до 10 април включително. Решението бе гласувано със 131 гласа „за“.



Пак посред нощ парламентът създаде и поредните временни комисии. Дебатите продължиха до полунощ. Първата ще разследва случая с изчезналата пътна карта за изграждането на газопровода "Балкански поток", част от трасето "Турски поток", построен при управлението на герберите, а втората ще нищи дерогацията на ''Лукойл'' и икономическите последствия върху страната ни от това решение.



За това кой да оглави комисията за пътната карта бяха получени две предложения - Венко Сабрутев от ПП-ДБ и Коста Стоянов от "Възраждане''. Нито един от тях обаче не получи нужния брой гласове и затова беше решено преди всяко заседание председателят на парламента да посочи кой да води комисията.



В хода на дебата за ''Турски поток'' дойде предложение да се създаде и още една временна комисия, която да установи обстоятелствата, свързани с  дерогацията на "Лукойл". Инетересен факт е, че предложението за тази комисия е на ПП-ДБ.



Преди началото на пленарното заседание в сряда съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че в замяна на подкрепа за създаването на комисията за пътната карта на ''Турски поток'' Движението ще поиска в рамките ѝ да се разследва и дерогацията на ''Лукойл''. "Дължим истината на хората по всеки един проект – какво е спечелено и какво е загубено'', заяви съпредседателят на Движението Делян Пеевски. От ПП-ДБ обаче не се съгласиха двете теми да се слеят в една комисия.