19min.bg

НС забрани пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата

След повече от 4 часа дебати и бурни скандали Народното събрание забрани в училищата да има пропаганда, популяризиране или подстрекаване, пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, предаде БНТ.

Промяната в Закона за образованието беше внесена от "Възраждане" и подкрепена на първо и второ четене от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ДПС, ИТН, "БСП за България". Против гласуваха от 20 депутати ПП-ДБ , двама от ГЕРБ. Въздържаха се 10 депутати от ПП-ДБ и трима от ГЕРБ-СДС.

Ето и част от дебатите в зала:

Костадин Костадинов - "Възраждане": Имаме проблем и то - много голям. Сега ще го спрем в зародиш, за да не може никога, никой, по никакъв начин да се опитва да прави това, което правят с децата в другите държави, защото не е хуманно и е античовешко да се пропагандира нетрадиционно сексуално възпитание в училищата. Това е античовешка идеология. И с този малък текст в закона ще погребем и ликвидираме тази идеология в зародиш.

Явор Божанков, ПП-ДБ: "Този законопроект, който предлагате е единствено предизборен популизъм, грозна хомофобия и грозно разделение в обществото. Нашата ПГ ще остане защитник на парламентарната практика, че не бива по този начин да се приемат законопроекти. Не ставайте жертва на проруската "Възраждане".

Йордан Цонев, ДПС: "ПГ на ДПС ще подкрепи предложения законопроект. Това е важна част от възпитанието на децата и няма как да останем безразлични по тази тема. Най-голямото основание, че голяма част от българския народ споделя това мнение за обучението на децата ни. Споделяме и мотивите на вносителите, което се базират и на текст от Конституцията, където се казва, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Искам да се спра и на нещо друго.

Традиционните религии са консервативни по тази тема, тъй като устоите на човешкия род се крепят върху семейството, бракът между мъж и жена и продължаването на човешкия вид са на тази основа. И да бъдем категорични, че в нашите училища няма място за такъв тип образование и това няма нищо общо към толерантността на различните. Децата се друго. Те трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони".