19min.bg

Нужен е широк консенсус: ГЕРБ


"Да се работи по експертни групи, които да направят изчисления за бюджет, доходи, политика", настоя шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на преговорите с Продължаваме промяната (ПП) в НС. Тя подчерта, че от партията и не приемат срещата като подкрепа на правителство с първия мандат или основа за коалиция.


„Не сме с грешни впечатления от този разговор. Много по-важно е, ако намерим базов консенсус по различните точки”, заяви Атанасова.
„Организирахме тази среща и с оглед на заявените и от нас, и от вас възможности за търсене на баланса. Според нас е редно в максимално широк консенсус“, добави тя.


От думите й стана ясно, че членството в Еврозоната и присъединяването ни към Шенген са приоритетите и за двете партии. Единомислие имат и по отношение на приемането на 22 закона, които са свързани с Плана за възстановяване. Законът за антикорупционната комисия също е на дневен ред в НС. „ Темата за българското земеделие отсъства от приоритетите на ПП, но трябва да говорим и за нея. Време е политиците да помислят и за медиците, които протестират“, добави Атанасова.


„Освен социалните мерки, подкрепата към пенсионерите, младите семейства, всичко това трябва да минава през призмата на държавния бюджет и да се види какво е възможно и какво не“, изброи тя.