19min.bg

Обама за здравната реформа в САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама свиква пресконференция, за да представи детайли около здравната реформа, която обеща на американските граждани по време на предизборната кампания за Белия дом, след като данните от новите проучвания сочат, че популярността му сред избирателите намалява, предаде БГНЕС.


Шест месеца след като встъпването му в длъжност привлече огромни тълпи и зрители пред телевизорите, рейтингът на Обама спадна с девет пункта до 55%, посочва изследването на USA Today и "Галъп", проведено тази седмица. Критично настроено заради високите залози, свързани със здравната реформа, за която Обама настоява за незабавни законодателни мерки, според проучването доверието на американското общество в здравната политика на президента е намаляла от 50 до 44%. Начинът, по който Обама се справя с икономическите въпроси, изглежда ключов за намаляването на неговата популярност, след като американците стават все по-песимистично настроени във връзка с разрешаването на икономическата криза.
Здравната реформа обаче, съчетана с усилията за справяне с най-тежката финансова криза от Голямата депресия през 1930 г. и растящата безработица в страната, изглеждат най-големите предизвикателства пред американския президент.