19min.bg

Обединеното кралство "никога няма да приеме" анексирането от Москва на четирите украински региона: Лиз Трас

Министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Трас заяви, че Обединеното кралство "никога няма да приеме" четири окупирани региона в Украйна като нещо различно от украинска територия, преди церемонията в Кремъл, по време на която се очаква Русия официално да анексира тези области, предаде CNN.


През последните дни подкрепяните от Кремъл власти проведоха референдуми в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие за присъединяване към Русия. Гласуването беше отхвърлено от Киев и западните лидери като "измама".


"Никога няма да приемем областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие като нещо различно от украинска територия", заяви Трас в изявление в петък.



"Владимир Путин за пореден път действа в нарушение на международното право, без да обръща внимание на живота на украинския народ, който твърди, че представлява.


"Обединеното кралство никога няма да пренебрегне суверенната воля на тези хора и никога няма да приеме регионите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие за нещо различно от украинска територия.


"Не може да се позволи на Путин да променя международните граници с помощта на груба сила. Ние ще гарантираме, че той ще загуби тази незаконна война. "


(Jessica Taylor/UK Parliament/Reuters)