19min.bg

Обещанията за заплати няма да ни лекуват след 10 години, смята председателят на НАРСМП


 Обещанията за увеличение на заплатите на медиците няма да ни лекуват след 10 години. Това каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева в интервю за Агенция Фокус във връзка с протестите на медиците. Тя обърна внимание, че не само медицинските сестри са тези, които протестират, но също и младите лекари, които имат още по-нисък праг на търпение, ако исканията им не бъдат чути.

„Гледам репортажи по телевизията от протеста на младите лекари. Това са новозавършили лекари и студенти последна или предпоследна година „Медицина“. Тези деца са излезли пред Министерство на здравеопазването и викат: „Чуйте ни, кой ще ви лекува?“. Тези деца говорят по един-два езика, те са смели, знаят си цената на труда и за тях не е проблем да заминат в Скандинавието, в Англия, в Германия, франция, дори в Америка, ако щете“, добави още Кателиева. Тя добави, че младите лекари и медицинските сестри трябва да бъдат съвсем сериозно чути.


„Защото много от медицинските сестри вече са работили в чужбина и почти нищо не ги задържа тук, вместо да отидат да работят в чужбина като болногледачи, после да си получат сертификатите и да започнат да работят до пенсия в тези страни. Младите лекари нищо не ги задържа тук. Те говорят езици, те са свободни и силни хора, израснали във времената на демокрацията и тях трудно можеш да ги убедиш да останат тук за две минимални работни заплати при положение, че след това 3 години ще работят в заробващи условия, където ги пратят. Те ще предпочетат да отидат в Германия, където ще взимат в пъти по-голяма работна заплата, ще получат доста висока квалификация и ще имат перспективи за професионално развитие. Какво правим ние, след като повече от 80 % от работещите в системата на здравеопазването по последни данни, мисля, че бяха на Министерство на здравеопазването, са на възраст над 50 години? Какво правим след 10 години, когато всички ние влезем в пенсионна възраст? Младите ги няма. Кой ще лекува този народ? Няма да го излекуват обещанията. Обещанията не лекуват. Конкретни действия и контрол. Това е начинът системата да тръгне отново. Реформи обещават от колко години, а ние буксуваме на едно и също ниво и даже ставаме все по-зле и по-зле“, посочи още Кателиева.