19min.bg

Обещават пари за саниране на панелка

Който се е наканил да санира панелката си тази пролет, по-добре да изчака до средата на лятото, когато за енергоспестяващата си инициатива ще получи и държавни пари. До  тогава ще е ясна схемата, по която ще се финансира санирането на обществени и жилищни сгради с постъпленията от продажбата на спестените държавни въглеродни емисии, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. За различните типове сгради – обществени, болници, училища, предприятия и панелки, ще е различна сумата, която собствениците ще могат да получат като държавна помощ за прилагане на енергоефективни мерки, както и ще е различен процентът на самоучастието им.


Манева е категорична, че схемата за зелени инвестиции, по която ще се финансира санирането на сградите, ще заработи напълно успешно от началото на 2011 г. С парите от парниковите квоти ще се отпускат средства и за почистване на утайките в пречиствателните станции, както и на съоръжения за улавяне на метана, изпускан при пречистването на водите, и използването му за производство на електроенергия.


Средствата от търговията с въглероден двуокис ще отиват в извънбюджетна сметка и Националният доверителен екофонд ще е този, който ще одобрява зелените проекти за финансиране.