19min.bg

Обявиха какви помощи ще получат домакинствата за газ

Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за да може компенсациите за природен газ към битови потребители и крайни клиенти да започват от декември 2021 г. Това увери на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов, цитиран от БТА.

Той уточни, че структурата за компенсации на природен газ, която ще бъде предложена, е 50 процента от ръста на цената, като за база се използва последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48.84 лева.

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова обясни, че помощта се изчислява като 50 процента от разликата между базата от 48.84 лева за мегаватчас, която е в регулаторното решение, и одобрената цена на обществения доставчик "Булгаргаз". Тя даде за пример, че за януари цената на природния газ е 133.41 лева за мегаватчас, като от тази стойност ще се извади 48.84 лева и 50 на сто от това се получава 42.30 лева на мегаватчас - сумата за подпомагане за януари тази година. За декември компенсацията е изчислена на 26.77 лева за мегаватчас, посочи тя.

Структурата на изплащане и компенсацията ще бъдат допълнително уточнени.