19min.bg

Обмислят по-строги ограничения върху пушенето на открито във Великобритания

Във Великобритания министрите обмислят по-строги ограничения върху пушенето на открито като част от стремежа за постепенно премахване на тютюна.

Възможно е тютюнопушенето да бъде забранено в градините и дворовете на кръчми и ресторанти, пред болниците и спортните площадки.

Мерките се предлагат като част от по-строг вариант на законопроекта за тютюна и цигарите от предишното правителство на консерваторите, целящ да забрани продажбата на тютюн на всеки, роден след януари 2009 година.

Този законопроект беше внесен в парламента, но падна след свикването на общите избори. При откриването на парламента миналия месец новото лейбъристко правителство обеща да въведе отново законодателството за прогресивно увеличаване на възрастта, на която хората могат да купуват цигари.

Таблоидът "Сън" съобщи, че разполага с информация, която потвърждава, че има план за разширяване на забраната за пушене на закрито въпреки известна опозиция в правителството.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи заяви, че не коментира изтичането на информация, но обмисля набор от мерки, така че "най-накрая Великобритания да бъде без тютюнев дим".

Говорител на министерството допълни, че тютюнопушенето отнема 80 000 живота годишно, оказва огромен натиск върху националното здравеопазване и струва милиарди на данъкоплатците.