19min.bg

Обнародваха решението за купуването на боеприпаси за новите машини за Сухопътните войски

В "Държавен вестник" е публикувано решението за купуването на боеприпаси за новите машини за Сухопътните войски.

Той е част от общия пакет за купуването на 183 машини "Страйкър" и 15 спомагателни машини, сключен през 2023 година със САЩ на стойност около два и половина милиарда лева.

С обнародването на договора се отваря възможността България да преведе част от сумата от 118-те милиона лева. По време на дебатите депутати изразиха притеснение, че 15-те вноски не са равни, а най-големите плащания са отложени за края на 2006-та и 2007 година - около 79-80 милиона. Плащането тази година ще е около малко повече от милион.

България прие условието на американската страна договорът да влезе в сила не след неговото подписване или ратифициране, а след превеждането на първоначалната вноска по него в рамките на срока на валидност на офертата. Такава клауза имаше например за покупката на вторите осем изтребителя Ф-16.

"Плащанията са очакван разход, защото са предвидени в Централния бюджет за нуждите на Министерството на отбраната в рамките на разходите за отбрана за съответната година", каза преди дни председателят на Отбранителната комисия Христо Гаджев.

За третата част от договора - противотанковите комплекси, са предвидени около 200 милиона. В Държавен вестник е обнародван и меморандумът с Турция за трансгранични операции за изтребителите, както и меморандумът с Румъния за изграждане на щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции.