19min.bg

Обородуването от Белене ни трябва за Козлодуй, струва двойно повече и е собственост на НЕК, не на НС: Проф. Касчиев

Решението за предоставяне на оборудването от Белене на Украйна трябваше предварително да се обсъди с експерти, защото при сегашното положение и липсата на възможност за придобиване на части от Русия, то ще ни е важно за удължаване на живота на пети и шести атомен реактор в Козлодуй. Няма откъде другаде да го вземем, категоричен е проф. Георги Касчиев - един от шепата ядрени специалисти у нас. Той иронизира авторите на предложението - бившите енергийни министри, които нямат общо с енергетиката като квалификация Теменужка Петрова и Делян Добрев.


Пред България он еър той каза също, че цената на предостяваното на Украйна оборудване в момента е поне двойна спрямо цената на придобиване от 1,2 млрд. лв..


Професорът продължи с тревожната икономика на казуса: "Не знам защо парламентът се разпорежда с тази техника, при положение, че тя е собственост на Националната електрическа компания. Вярно, тя е държавна, но си е отделно дружество. НЕК взе пари от хазната, плати оборудването и върна предсрочно парите. Сега никой не я пита. Интересно е при получаване на парите за оборудването при кого ще отидат и дали при собственика".


Напомняме, че като финансов министър в кабинета Петков - Нинова Асен Василев 2 г. предсрочно взе 1,2 млрд. от НЕК, с които беше финансирано плащането по арбитражното дело с Росатом за въпросното оборудване на АЕЦ Белене. Средствата трябваше да отидат при зърнарите за балансиране на цените на пшеницата у нас, които по онова време скачаха. Само че, тогавашните вицепремиери Асен Василев и Корнелия Нинова не ги дадоха на агросектора, не се разбра и къде са потънали, както вече година и половина свидетелства първо пред 19 минути, а и в други медии тогавашният зам.-министър Пламен Данаилов от ИТН.