19min.bg

Община пое дълговете на топлинното дружество

Столичната община увеличава с 55 млн. лв. участието си в капитала на „Топлофикация-София“. Това реши общинският съвет на извънредно заседание. Парите ще се отпуснат от Столичния приватизационен фонд за изплащане на краткосрочните задължения на предприятието към "Булгаргаз".
С решението се увеличава и акционерното участие на кметството в топлинното дружество на 78% срещу 22 % за държавата.
Кметът на София Бойко Борисов определи решението като „лошо, неправилно, взето и под медиен натиск, за да имат софиянци отопление през зимата. Напролет Общината ще има задължение от 100 млн. лв. към дружеството, предупреди той.
Според него правилният вариант бил за солидарно решаване на кризата с дълга на „Топлофикация-София” към „Булгаргаз” между държавата и общината, но правителството умишлено не го приела.


От общинския приватизационен фонд ще бъдат отделени 55 милиона лева за вдигане на капитала на "Топлофикация – София". Разместването на пластовете ще направи общината почти едноличен ръководител в дружество, тъй като държавата ще загуби блокиращата си квота.
Очаква се до 10 дни да бъде свикано общото събрание на "Топлофикация – София" и акционерите да се разберат окончателно по въпроса за собствеността. Краят на сагата с парното трябва да приключи до месец след вписването на решенията в съда.