19min.bg

Общината инвестира 20 млн. лв. в ремонти на учебни заведения

Тази година Столичната община инвестира над 20 млн. лв. в основни ремонти и ново строителство на учебни и детски заведения, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новата учебна година в 73 СОУ Владислав Граматик. Тя уточни, че основно се ремонтират 51 детски градини и училища, а на 6 нови сгради строителството вече приключва. „Започваме строителството на три обекта до края на годината, те ще бъдат завършени през 2017 г. Това са години наред последователни усилия, които определено подобряват средата в София. На много места инвестираме, за да се чувстват учителите по-добре и да могат да се спестяват средства“, каза още кметът.


Фандъкова допълни, че основните инвестиции се правят в повишаване на енергийната ефективност, а това намалява разходите на училищата и детските градини. „Така тези средства остават в училищата, за да подпомагат учебния процес“, уточни тя.


Кметът каза още, че инвестициите в мерки за сигурност и енергийна ефективност продължават. Промените в образованието трябва да се насочени към повече практически познания, към родолюбие и възпитание", коментира още Фандъкова и добави, че само за 2016 г. е изградено видеонаблюдение в нови 46 училища и детски градини в София. „Учебните заведения са в районите: Красно село, Витоша, Люлин и Илинден. Видеонаблюдението е един от приоритетите в бюджета на Общината и го доказваме всяка година“, уточни кметът.


Фандъкова допълни, че над половината училища и детски градини имат системи за видеонаблюдение. „То се осъществява както на място от охраната на училището и детската градина, така и в центровете на Столичната община и районните управления на СДВР, което гарантира координирани действия за по-голяма сигурност на децата“, каза още и допълни, че в няколко района в София ще бъдат изцяло финансирани мерките за енергийна ефективност в училищата.