19min.bg

Общината подпомага гейсъбития

Две събития, които спомагат за налагането на европейската гейкултура, са били финансово подкрепени от Столичната голяма община. Това стана ясно от разследване на 19’.
По-скандалното е изложбата на Пиер и Жил, която беше подредена в Софийската градска художествена галерия. Двамата са последователи на друга гейдвойка в изкуството Гилбърт и Джордж - оригиналите на кичозната фотография. Труд пише: “Пиер и Жил така и не успяват да заинтригуват критиката и изкуствоведите - може би защото са втори, а може би, защото в картинките им всичко е казано директно и безпардонно.” И пита: “ДОСТАТЪЧНО ЛИ Е ДА СИ ГЕЙ, ЗА ДА СИ ЗНАМЕНИТОСТ?”
Заставането на Общината зад такъв проект организационно и финансово се приема за скандално. Още повече, субсидията се дава на куратор – издание. И то издание, в което съдружник е Икономедия – същото издателство, което ще даде на Бойко Борисов трибуна за статии всяка седмица в нов делничен вестник.
В артсредите за връзка между кмета и издателството се смята Мартин Заимов – заместник-шеф на СОС. Потърсихме го за коментар, а той заяви: “Нямам точен спомен колко пари даде Общината. Отговорността си носи кметът”. Финансистът предположи, че ще да става въпрос за 20-ина хиляди лева като не е ясно дали това включва и бонус – предоставяне на СГХГ без наем.
Второто събитие, “подпомогнато с подобна сума” по думите на Заимов, пак е на групата Икономедия – денс фестивал. Внукът на царския генерал – съветски шпионин обаче е категоричен: “Ако бях кмет, и аз щях да подкрепя двете прояви”.