19min.bg

Обстреляха хуманитарен конвой в Сирия

Прес-секретарят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик заяви, че автомобилна колона с хуманитарна помощ е била подложена на обстрел на територията на Сирия, предаде Фокус. Организацията е доставяла помощ към две населени места в провинцията Алепо в Хомс за повече от 160 хил. души.


„Конвоят бе подложен на удари, но ние се опитваме да изясним подробности кой го е направил, кога и къде точно се е случило“, заяви Дюжарик. Той добави, че засега няма постъпили данни за жертви. Зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън пък съобщи за множество загинали.


От своя страна, Саудитска Арабия обвини сирийската правителствена армия в нанасянето на удара.


 Държавният департамент на САЩ пък твърдят, че Русия носи отговорност за обстрела. От там призоваха Русия да потвърди своята привързаност по мирното разрешаване на конфликта в Сирия с дела, а не с думи, предаде Интерфакс.


„Това не бе удар на международната коалиция, с която работим. Остават два варианта, ако се вземат предвид страните, действащи в Сирия. При взети случай Русия е отговорна страна“, заяви анонимен високопоставен дипломат на САЩ.


„Русия е отговорна да не допуска такива неща“, добави той. „Русия трябва да демонстрира бързо сериозността на намеренията си, иначе няма да постигне нищо“, добави източникът.