19min.bg

Обвинение за уредничка на галерия, разпродала картини

Шуменската окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу уредника на Художествената галерия "Петър Персенгиев" в град Нови пазар - Марина Персенгиева.


Според обвинението тя е присвоила картини на обща стойност 71 440 лева, съобщава на сайта си окръжната прокуратура в Шумен, предаде Днесбг.


Установено е, че присвояването на картините е извършено чрез замяна на оригиналните творби в галерията с копия и продажба на оригиналите, уточняват от прокуратурата.


Марина Персенгиева бе арестувана миналата година и привлечена като обвиняема за длъжностно престъпление в особено големи размери. Докато работила като уредник на галерия "Петър  Персенгиев" в Нови пазар, която носи името на баща й - известен български художник , тя подменила с фалшификати девет акварела и 86 графики на известни български автори, като продала оригиналите.


Преди да подмени акварелите, бившата служителка в галерията възложила на художник от Нови пазар да ги нарисува по дадени от нея снимки и размери, на които трябвало да отговарят.