19min.bg

Обвинения за Гайтански и Мавродиев, един от Роудуей кънстракшън е задържан

Прокуратурата и Антикорупционната комисия заявиха, че са събрали достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения за присвояване в особено големи размери на бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, на бизнесмена Румен Гайтански с прякор Вълка, както и на Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", предаде БНР.

Обвиненията все още не са повдигнати, тъй като Гайтански и Мавродиев се издирват, казаха от прокуратурата в първия си официален коментар след вчерашната акция в имоти на Румен Гайтански.

В сряда прокурори и Антикорупционна комисия проведоха акция във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от ББР.

Днес от прокуратурата представиха допълнителна информация за разследването.

Наблюдаващият прокурор от днес е съгласувал постановления за привличане на обвиняеми по отношение на три лица за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо тежък случай, съобщи заместник-градският прокурор Деян Захариев.

Законът предвижда от 10 до 20 г. лишаване от свобода и конфискация на част или цялото имущество.

Захариев уточни, че продължават да се събират доказателства и да се прецени дали има съпричастност на други длъжностни лица от Българска банка за развитие.

"Не е изключено с напредване на разследването да се съберат доказателства и да се направи преценка за повдигане на други обвинения, а именно за пране на пари", каза зам.-градският прокурор и уточни:

"Обвиняеми лица към настоящия момент са бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, г-н Румен Гайтански и единият представител на "Роудуей кънстракшън", който е бил представил на дружеството, усвоило кредита".

Гайтански и Иван Георгиев са привлечени като обвиняеми в качеството на съучастници – единият помагач, другият -  подбудител. Мавродиев - като извършител на длъжностно присвояване.

От своя страна прокурор Десислава Петрова призова прокуратурата да не се използва с политически цели.