19min.bg

Обвиниха немците в дезинформация за ваксината на AstraZeneca

   Здравните власти на ЕС поискаха фармацевтичните фирми да дават „ранно предупреждение“ при износ на ваксини за Великобритания, съобщава ДейлиМейл. Това означава, че Pfizer - който има завод за производство на ваксини в Белгия - ще бъде принуден да докладва на длъжностните лица на ЕС за износа си. Великобритания е поръчала 40 милиона дози от препарата на Pfizer, който е описан като „работен кон“ на разпространението на ваксината във Великобритания.

    Битката с ваксините получи нов обрат снощи, когато немските вестници съобщиха, че служители на ЕС могат да не одобрят ваксината от Великобритания. В докладите се казва, че EMA може да отхвърли оксфордската ваксина за употреба над 65 години поради "8-процентна ефективност". Но производителят на ваксини AstraZeneca снощи яростно отрече обвиненията, съобщават в. Bild и Handelsblatt.

    Германското министерство на здравеопазването категорично отрече брифинга в опит да потуши гнева на британски министри и депутати.

    Това се случва, след като AstraZeneca обяви, че може да достави само 31 милиона от 80 милиона дози за ЕС до края на март.


Снимка: ЕР