19min.bg

Обвиниха Николай Малинов от Русофили в шпионаж, Решетников със забрана да влиза в България

Председателят на Русофили Николай Малинов е предавал класифицирана информация на руски организации, обяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде Нова. По думите му е установена е действаща схема за изпиране на пари. Главният прокурор съобщи, че в хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона.


Малинов е привлечен в качеството си на обвиняем. Той е освободен от следствения арест с гаранция от 50 000 лева. Наложена му е забрана да напуска територията на страната.


В ходя на разследването е установено, че срещу заплащане Малинов е предавал информация под различни форми към две руски организации – Двуглав орел и Руски институт за стратегически разследвания.


По отношение на ген. Леонид Решетников е наложена забрана за навлизане в пределите на Република България за срок от 10 години, каза още главният прокурор.


Повдигнато е обвинение в шпионаж на Николай Малинов, обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг.


Иззети са компютърни конфигурации, множество документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов. Иззета е докладна дописка от Малинов за преориентиране на страната към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви насоки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България.


„Ние концентрираме усилията си 5 основни направления” – дейност на НПО, създаване и поддържане на интернет сайтове , собствен телевизионен канал, аналитичен център и създаване на партия.


Според Малинов следва да се упражнява политическо влияние неявно. Предвижда се и създаването на влиятелен информационен канал или информационна агенция. 


В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.


За да се осъществят тези идеи е било необходимо финансиране в голям размер.