19min.bg

Официално: Румяна Бъчварова е вътрешен министър

Парламентът гласува "за" кандидатурата на Румяна Бъчварова за поста вътрешен министър. Тя бе избрана със 139 гласа на ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. 68 депутати от БСП и ДПС гласуваха против. Бъчварова остава и вицепремиер по коалиционната политика и администрацията. 


На гласуването станаха свидетели премиерът Бойко Борисов и почти всички министри. Предшественикът на Бъчварова Веселин Вучков за първи път говори пред депутатите и обяви, че с нея начело на МВР реформите в сектора ще продължат. 


"Благодаря на всички – на тези, които ме подкрепиха и на тези, които изразиха скептицизъм и откровена неприязън. Вторите откровено ме амбицират и мотивират да работя. Когато приех тази номинация, го направих с ясното съзнание, че в МВР има нужда от реформи, от политики и че има достатъчно капацитет на професионално ниво", заяви Румяна Бъчварова в края на дебатите по обсъждане кандидатурата й за поста министър на вътрешните работи. Тя посочи още, че има опит в един политически мандат. 


„Приех тази номинация, защото в програмата на ГЕРБ политиката относно МВР е изключително добре обмислена. Не приемам обвинения и подозрения, които не си и струва да опровергавам със своята работа. От днешните дебати разбрах две неща. Първото – че съм жена. За което благодаря. Второ – коментираните мои лични качества, репликите към избирателите не посочиха алтернатива и път за решаване на основните проблеми на МВР. А това са битовата и организираната престъпност, миграционната вълна, корупцията в МВР и реформата във ведомството. Ако не успеем с тази реформа, няма да направим и реформата в държавата си. Благодаря на моето правителство, че ме подкрепя", заяви новият вътрешен министър и вицепремиер.