19min.bg

Около 1% от тестваните за хепатит С в София са с положителна проба

Около 1% от тестваните за хепатит С в болница „Свети Иван Рилски“ са с положителна проба за заболяването. От 28 юли в лечебното заведение се провежда безплатно тестване, което ще продължи до края на август, предаде БНР.


Около 100 пациенти годишно се обръщат към клиниката по гастроентерология към болница „Свети Иван Рилски“ с хепатит С за доуточняване на диагнозата. И минимум толкова пациенти годишно получават съответното болнично лечение за хроничен вирусен хепатит С, посочва професор Красимир Антонов, началник отделение „Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация“.


Пациентите с положителни проби ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение.


„Това до голяма степен ни ориентира до каква степен ние можем да очакваме бързо оздравяване на съответния пациент със съответната терапия или съответният пациент подлежи на допълнително уточняване, примерно синдром на цироза, редно е да се установи дали има усложнения, а това са така наречените варици на хранопровода, дали има асцит“.


Между 0,9 и 1,5 процента от населението у нас е с хепатит С. В местата за лишение от свобода над 22 процента са инфектирани, а в другите рискови групи, хората, които употребяват наркотици или хората на метадонова терапия, честотата е от порядъка от 10 до 12 процента.