19min.bg

Около 90% от украинските военнопленници са били измъчвани: Главният прокурор на Украйна

По последни данни около 90% от украинските военнопленници са били подложени на изтезания, изнасилване, заплахи за сексуално насилие или други форми на жестоко и нечовешко отношение, заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин, предаде CNN.

Украйна е открила "доказателства за тези ужаси във всички освободени територии", заяви Костин по време на среща с Алис Кил Едуардс, специален докладчик на ООН по въпросите на изтезанията.

    "Само в Херсонска област са регистрирани 11 камери за изтезания. В Харковска област са започнати разследвания на почти 100 случая на изтезания, при които са идентифицирани над 700 жертви", каза той.

Костин отбеляза, че 156 заподозрени са идентифицирани по дела, свързани с различни форми на изтезания, като добави, че обвинителни актове са изпратени в съда срещу 114 от тези заподозрени.

Сред заподозрените са "руски военнослужещи и представители на окупационните власти", според Костин.

35 души са осъдени за изтезания и жестоко отношение като военни престъпления, каза той.

Костин призова световната общност "да унищожи руската машина за мъчения и да осигури наказанието на всеки от участниците в нея".

Русия многократно е отричала обвиненията в изтезания и нарушаване на човешките права в Украйна. Руските официални лица все още не са коментирали последния доклад.