19min.bg

Окончателно: Незаконни са всичките арести след прокурорската акция в Президентството

Президентският съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев е бил арестуван незаконно. Това реши административният съд в София. Решението е окончателно. Милушев бе арестуван в кабинета си на 9-и юли миналата година. Според магистратите арестът му е бил в нарушение на Закона на МВР, защото няма данни за извършено престъпление или съпричастност към такова, пише в мотивите си съдът.
Така и трите ареста на 9-и юли миналата година, свързани с акцията на военната прокуратура в президентството, които станаха повод за протестите, се оказаха незаконни. В началото на годината съдът определи и задържането на секретаря на президента Пламен Узунов като незаконно, заради липса на конкретни обстоятелства за арест, а това води до съществено нарушение на правата и процесуалните норми. Друг съдебен състав реши, че задържането на бизнесмена Пламен Бобоков също е незаконно и го определи като произвол от страна на прокуратурата.


Заповедта на прокурора за Милушев е издадена устно на място, което е незаконно.
Акцията на прокурорите и Бюрото по разследване беше мащабно презентирана публично от държавното обвинение. Пресцентърът му публикува и ред стенограми от използвани специални разузнавателни средства по случая. Арестите предизвикаха остра обществена реакция и станаха повод за първия от десетки антиправителствени протести.
„Още не сме обсъждали с моя клиент дали ще заведем дело срещу държавата“, заяви пред бТВ адвокат Атанаска Каракашева, защитник на Илия Милушев.