19min.bg

Омбудсманът алармира: Жена ще се самозапали заради кредит

Жена от Ботевград е имала намерение да се самозапали заради невъзможност да покрива вноските по кредита си. Това съобщи пред Нова телевизия националният омбудсман Константин Пенчев, който сигнализирал в кметството за случая. По думите му жената очаквала съдебен изпълнител, който трябва да я извади от апартамента на 27 март.


Хората излязоха на улицата поради дефицита на справедливост в нашето общество, каза също омбудсманът в коментар на протестите в страната.


„Срещам се с хора постоянно и знам точно какво ги мъчи - не толкова бедността, безработицата, колкото несправедливостта и неяснотата". Пенчев добави още пренебрежителното отношение към потребителите и гражданите от страна на институциите.


Най-много жалби при омбудсмана постъпват срещу доставчиците на обществени услуги - за ток, парно, включително мобилни оператори. Проблемите на потребителите са сериозни и по отношение на изменението на лихвения процент от страна на банките.


Пенчев призова финансовите институции да преразгледат много добре политиките си: „Не бива винаги безогледно да спазват своите права", защото по думите му „хората са докарани до ръба".