19min.bg

ООН: Доказателства свързват саудитския принц с убийството на Кашоги

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман трябва да бъде разследван за убийството на журналиста Джамал Кашоги, защото има „достоверни доказателства“, че Салман и други висши служители са отговорни за убийството, според доклад на ООН.


В ужасяващ анализ от 100 страници, публикуван в сряда, за случилото се с Кашоги през октомври миналата година, Агнес Каламард, специалният докладчик на ООН, казва, че смъртта на журналиста е "международна престъпност".


"Заключението е, че Кашоги е бил жертва на умишлена екзекуция, убийство, за което държавата Саудитска Арабия е отговорна съгласно международното право в областта на правата на човека", казва Каламард.


Използвайки записи от разговори в консулството в Истанбул, където е бил убит журналистът, докладите включват последните му моменти и как той е бил изправен пред саудитски чиновници, един от които каза: "Идваме да ви вземем."


Когато Кашоги отказал да сътрудничи, може да се чуе борба, включително тежки задъхвания. Докладът на специалния докладчик заключава: „Оценките на записите от разузнавателни служители в Турция и други страни показват, че Кашоги вероятно е бил инжектиран с успокоително и след това задушен с торбичка.“


Саудитска Арабия отхвърли доклада. Държавният министър на външните работи Адел ал Джубейр написа „нищо ново… докладът в Съвета по правата на човека съдържа ясни противоречия и необосновани твърдения“.