19min.bg

ООН отменя финансовата среща на върха за края на юни

ООН пренасрочи срещата на високо равнище, чийто фокус е финансовата криза, която ще направи опит да изработи предложения за нова международна финансова архитектура за 24-26 юни, заяви говорител на световната организация, цитиран от БГНЕС.


Енрике Йевес, говорител на председателя на Общото събрание на ООН Мигел Д'Еското Брокман заяви, че датите за форума са заменили първоначалните 1-3 юни, за да се удовлетворят исканията на държавите-членки, които са заявили, че имат нужда от повече време за преговори върху проекта за предложение за начините за подобряване на световната финансова система. Срещата е наречена "Конференция на ООН по световната финансова и икономическа криза и нейното въздействие върху развитието". Нейната цел е да идентифицира спешните нужди и дългосрочните отговори с цел да се смекчи въздействието на кризата, особено върху уязвимите общности.
Представители на ООН са посочили при условие за анонимност, че ръководители на развиващи се страни не планират участие във форума, въпреки че лидери от няколко такива държави изразиха интерес да бъдат представени на конференцията.