19min.bg

ООН търси достъп до руската Курска област

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (ВКБООН) поиска от Москва достъп до Курска област, за да провери руските твърдения за злоупотреби, извършени от нахлуващите украински войски. Руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова е призовала ООН да осъди украинския "тероризъм" и да предприеме мерки за предотвратяване на нарушенията на правата на човека.

"Опитваме се да съберем информация за ситуацията в Курска област, но без достъп е много трудно", заяви във вторник говорителят на OHCHR Равина Шамдасани. "Поискахме достъп до Русия, за да можем да получим допълнителна информация."

От OHCHR признаха, че най-малко четирима руски цивилни граждани са били убити в резултат на "украинската военна операция".

Според изпълняващия длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов най-малко 12 руски цивилни граждани са загинали, а други 121 са били ранени, включително десет деца. Той също така заяви, че над 120 000 жители са били евакуирани от граничния район.



Руският депутат Алексей Чепа, заместник-председател на Комисията по международни въпроси в Държавната дума, заяви пред медиите във вторник, че Москва е склонна да одобри искането на ООН за достъп.

"Ако тук няма провокации и комисарите на ООН ще бъдат обективни по отношение на информацията, която могат да получат там, тогава очевидно да", каза Чепа пред изданието Lenta.ru. "Те могат да видят разрушенията, които са се случили, и да направят съответните изводи".

Елементи на шест украински бригади нахлуха в Курска област сутринта на 6 август, превземайки няколко гранични села. Москва въведе извънредно положение и започна антитерористична операция в региона, който граничи с украинската Сумска област.


Украински войници, интервюирани от западни издания, признаха, че целта на нахлуването е била да се завземат територии, които да бъдат разменени с Русия при евентуални мирни преговори, и да се намали натискът върху фронта в Донбас. Оттогава Москва изключва всякакви преговори с Киев, а руските войски ускориха настъплението си.


Пламен Валентинов