19min.bg

Операцията за отслабване удължава живота: Проучване

Според ново 40-годишно проучване на близо 22 000 души, подложени на бариатрична хирургия в Юта, операцията за намаляване на теглото намалява риска от преждевременна смърт, особено от заболявания, свързани със затлъстяването, като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Проучването установи, че в сравнение с хората със сходно тегло вероятността да умрат по някаква причина при хората, претърпели един от четирите вида операции за отслабване, е с 16% по-малка. Още по-драстично е намаляването на смъртните случаи от болести, предизвикани от затлъстяването, като сърдечни заболявания, рак и диабет.

"Смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания намаляват с 29%, а смъртните случаи от различни видове рак - с 43%, което е доста впечатляващо", казва водещият автор Тед Адамс, доцент по хранене и интегративна физиология в Медицинския факултет на Университета на Юта.

"Наблюдава се и огромен спад в процентно отношение - 72% - на смъртните случаи, свързани с диабет, при хората, които са били оперирани, в сравнение с тези, които не са били оперирани", казва той. Един съществен недостатък: проучването установява, че по-младите хора, които са се подложили на операцията, са изложени на по-висок риск от самоубийство.