19min.bg

Опозицията в БСП изгуби пленума


 С 86 гласа "за" и само  20 против членовете на пленума на БСП приеха доклада за резултатитите, изготвен от шефа на Националния предизборен щаб на Левицата Кирил Добрев. Алтернативният доклад на вътрешната опозиция не е получил подкрепа.

"Чух как БСП бележи спад в своите резултати, губи „ключови крепости” и затова реших да акцентирам върху сравненията", започна изложението си Добрев. Той се обърна към вътрешната опозиция, която му поиска оставката, заедно с тази на Корнелия Нинова и на цялото ИБ заради "провала на местните избори". Той подчерта, че за първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори.

"Няма да се бия в гърдите с този резултат и да обяснявам колко сме надскочили 2015-та г., тогава БСП беше в толкова тежко състояние, че не е трудно да бъде надскочена. Въпреки това, днес продължава да има общини, в които потъването не спира. Имах възможност да кажа и публично, че Националният предизборен щаб не сме доволни от резултатите", посочи зам.-шефът на Левицата.
„Ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областните центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно",  подчерта Добрев.