19min.bg

Оправдаха Николай Цонев

Бившият министър на отбраната Николай Цонев бе признат за невинен от Военноапелативния съд по обвинението, че през 1999 г., в качеството си на ръководител на дирекция в Министерство на отбраната, е сключил 4 неизгодни сделки, предаде БНР. Първата военна инстанция оправда бившия министър през март.


Прокуратурата твърди, че с тези договори Цонев е ощетил бюджета на Министерството на отбраната с около 1 милион лева, а за сметка на това са се облагодетелствали различни фирми. Обвинението може да протестира пред Върховния касационен съд с искане делото да бъде върнато на предходна инстанция.


Първата съдебна инстанция вече призна Цонев за невинен и по 2 други дела: Делото „Терем”,  и делото за закупуване на линия за производство на метални конструкции, за която ведомството не е имало нужните средства.


Единственото висящо дело на първа инстанция, в което Цонев е подсъдим за даване на подкуп със съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, все още не е решено. Те са подсъдими, че са дали 20 000 евро на следователя Петьо Петров, за да прекрати разследване срещу Цонев.