19min.bg

Оранжев и жълт код за валежи в сряда


В сряда ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд. Главно в източната половина на страната те ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество.

Следобед от запад валежите ще отслабват и спират, а вечерта облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Обявен е оранжев код за 12 области на Източна България за значителни валежи, а жълт - за 8 области в Централна България и по Черноморието.

Вятърът ще е слаб до умерен, в източните райони - от изток-югоизток. В останалата част от страната ще се ориентира от запад-северозапад. Температурите в Източна България ще се понижат и максималните ще са предимно между 20 и 25 градуса.

В планините ще бъде облачно. На много места ще има валежи от дъжд, които ще са значителни. След обяд от запад валежите ще започнат да отслабват и спират. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен до силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15 градуса, на 2000 метра - около 9.

По Черноморието ще преобладава облачно време. Ще има валежи от дъжд, на места количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици. Вечерта валежите ще отслабват и спират. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 24-26 градуса. Температурата на морската вода е 24-25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала, по Северното Черноморие за кратко - 3 бала.

„Очаква ни първото голямо застудяване. На първия учебен ден задължително ще трябва яке за децата. В София максималните температури ще са 18-19 градуса”, коментира в ефира на „Здравей, България” синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.