19min.bg

Орешарски: Икономическите прогнози на правителството са погрешни

Аз смятам, че когато базата в икономиката е грешна, и прогнозата за следващата година е неправилна, каза депутатът от Коалиция за България и бивш министър на финансите Пламен Орешарски по време на дебатите по макрорамката за следващата година на второ четене в бюджетна комисия.


„Имаше един анекдот при прогнозата за времето, че колкото повече разширим диапазона, толкова по-точни ще бъдем. Примерно утре ще бъде между минус 20 и 25 градуса. Статистически със сигурност ще улучим”, коментира Орешарски. Според бившия финансист номер едно, в края на годината икономиката ни трябва да се свие с двуцифрени стойности, за да бъдат точни прогнозите на правителството за брутния вътрешен продукт, на базата на който е направен и бюджетът за следващата година. „Примерно 12-13 процента икономически спад за четвъртото тримесечие е този, който ще доведе до 63,5 млрд. лв. Още от 2009 година ние ще реализираме в номинален израз по-висок БВП”, посочи Орешарски.


Вчера все пак дебати по проекто-рамката на бюджет се състояха и като резултат депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четенe приходите и разходите на държавната хазна за догодина. От парите за издръжката на БАН бяха взети средства и дадени на Фонд Земеделие. Средствата за Академията догодина ще бъдат 84 млн. лв. срещу почти 96 млн. лв. за тази година. Народните представители приеха това предложение на Десислава Танева от ГЕРБ.