19min.bg

Органичният и обикновеният черен шоколад са замърсени с олово и кадмий: Проучване

Ново проучване установи, че черният шоколад и други подобни какаови продукти са замърсени с олово и кадмий - два невротоксични метала, които са свързани с рак, хронични заболявания, репродуктивни проблеми и проблеми с развитието, особено при децата.

Като естествени елементи в земната кора, оловото, кадмият и други тежки метали се намират в почвата, в която се отглеждат културите, и поради това не могат да бъдат избегнати. В някои полета и региони обаче се съдържат повече токсични вещества, отколкото в други, което отчасти се дължи на прекомерната употреба на торове, съдържащи метали, и на продължаващото промишлено замърсяване.

Въпреки че се отглеждат на земя с по-малко пестициди и други замърсители обаче, органичните версии на черния шоколад имат едни от най-високите нива, според проучването, публикувано в списание Frontiers in Nutrition.


 Черният шоколад е известен с това, че е богат на растителни хранителни вещества, наречени флавоноиди, антиоксиданти и полезни минерали, и е свързан с подобряване на сърдечносъдовото здраве, когнитивните способности и намаляване на хроничните възпаления.

Изследователският екип е изследвал само чисти продукти от черен шоколад, тъй като те съдържат най-голямо количество какао - суровата, непреработена част от какаовите зърна. Бонбони или шоколад за печене с други съставки бяха елиминирани. В проучването не са разкрити имената или производителите на тестваните продукти.

"Средните нива на олово и кадмий в продуктите, съдържащи какао, в новото проучване са равни или по-високи от средните количества, които Американската администрация по храните и лекарствата открива за олово и кадмий в най-силно замърсените храни, които тестват", казва Джейн Хулихан, национален директор по наука и здраве на "Здрави бебета, светло бъдеще", коалиция от застъпници, ангажирана с намаляване на излагането на бебетата на невротоксични химикали. 


 Сладките картофи за бебета, бисквитите за никнене на зъби за бебета, бисквитите за сандвичи, бялото вино и дресингът "Ранч" са начело на списъка на FDA с най-замърсените с олово храни, докато слънчогледовите семки, спанакът, картофеният чипс, листната маруля и пържените картофи съдържат най-високи нива на кадмий, казва Хулихан.

"Ако типичните рискове за здравето от консумацията на шоколад са под официалните безопасни прагове на федералното правителство, това е така, защото хората обикновено ядат доста малки количества", каза Хулихан, който не е участвал в проучването. 


"Очакваме повишен риск за малките деца, бременните жени и хората, които редовно консумират шоколад, особено черен шоколад."

Националната асоциация на производителите на сладкарски изделия, която представлява шоколадовата индустрия, заяви по електронната поща за CNN, че "шоколадът и какаото са безопасни за консумация и могат да се ползват като лакомства, както е било от векове. Безопасността на храните и качеството на продуктите остават наши най-високи приоритети и ние продължаваме да се стремим да бъдем прозрачни и социално отговорни."