19min.bg

Осъдиха 11 членове на движението Съветски граждани на затвор в Сибир

Руски съд осъди 11 членове на движението „Съветски граждани“ на затвор за екстремизъм след процес, продължил почти две години.

Групата се придържа към тезата, че Съветският съюз всъщност никога не е преставал да съществува и че следователно Руската федерация е нелегитимна.

През 2019 г. съдът в Република Коми обявява „СССР“ за екстремистка организация, като на практика забранява дейността ѝ. Според властите обаче 11-те обвиняеми от Свердловска област продължават да провеждат срещи и лекции, да разпространяват брошури и да избягват плащането на данъци и комунални сметки.


Членовете на екатеринбургския клон на „СССР“ са признати за виновни за „участие в обществено сдружение, забранено поради екстремистка дейност“ по член 282.2, раздел 2 от руския Наказателен кодекс, съобщават местните медии.

Двамата ръководители са осъдени на шест години лишаване от свобода в наказателна колония с общ режим, а всеки от деветимата им последователи - на две години.

Според прокуратурата „СССР“ е създадена през 2010 г. от Сергей Тараскин, собственик на стоматологична клиника в Зеленоград, Московска област. Тараскин е роден в Душанбе, столицата на Таджикистан, бивша съветска република, която сега е независима централноазиатска държава.


Съветският съюз е провъзгласен през 1922 г. върху руините на Руската империя. Той престава да съществува през декември 1991 г., след като лидерите на Беларус, Русия и Украйна се споразумяват да го разпуснат, пренебрегвайки народния референдум, който подкрепя продължаването на съществуването му. Тогава Руската федерация е призната за правоприемник на СССР, като всички останали републики, превърнали се в независими държави, търсят признаване от нулата.

Прокурорите твърдят, че членовете на „СССР“ - което за някои означава „Съюз на съветските социалистически републики“, а за други - „Съюз на славянските сили на Рус“ - са отказали да признаят съществуването на Русия и са се стилизирали като граждани на вече несъществуващия Съветски съюз.


 Пламен Валентинов