19min.bg

Осъдиха ГЕРБ-депутата за суджука, оправдаха го за пастърмата

Бившият депутат от ГЕРБ в Добрич Живко Мартинов е осъден условно за това, че е изнудвал бизнесмен да му даде един тон суров суджук, който уж бил за премиера Бойко Борисов.


Съдията от специализирания наказателен съд Мария Кавракова обаче го оправда по обвинението, че принудил предприемача Антон Проданов да му даде и 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма, предаде lex.bg.


Присъдата на Мартинов е две години затвор условно с четири години изпитателен срок.


Всъщност бившият депутат е осъден за първата, според прокуратурата, доставка на един тон суджук. При нея Мартинов казал на Проданов, че е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста. Последвало искане за нова доставка на тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин.


„Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния“, казал Мартинов на Проданов и пак го заплашил: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба“. Следват и други заплахи: „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник. Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил“.