19min.media

Осъдиха шуменец заради Ну погоди!

Мъж, жител на град Шумен беше осъден за нелегално притежание на филми като ,,Ну, погоди!" и ,,На всеки километър", пише „Труд”. Наказанието за висшиста Светослав С. е пробация. Мъжът е осъден, въпреки че филмите са за лична употреба, а не за продажба и разпространение. Светослав трябва да плати и 1143 лв. за направени експертизи, които доказват, че е пиратствал. Мъжът бил разкрит на 18 април миналата година. Полицаи открили на твърдия диск на компютъра му 29 файла със снимки и клипове със сексуални сцени.


В тях участвали момичета, за които експертите се произнесли, че са на видима възраст под 18 години.


Светослав бил уличен и в погазване на Закона за авторското право - и на двата си компютъра шуменецът ползвал нелегален софтуер. Утежняващо вината му обстоятелство се оказали записи на DVD и CD на филми без съгласието на правоносителите.


От колекцията на шуменеца става ясно, че е любител на български и съветски ленти. Експертите по делото са оценили диск с класиката ,,Ну, погоди!" на 1,69 лв., ,,Белорусский вокзал" на 2,50 лв., ,,Белый Бим, черное ухо" - също на толкова.


Светослав не е поискал разрешение от носителите на авторските права ,,Союзмультфильм", ,,Мосфилм" и други. Мъжът нарушил закона и като си записал на диск българския филм ,,681 - Величието на хана", както и всички серии на ,,На всеки километър".