19min.bg

Още двама руски дипломати са шпиони, обяви прокуратурата

Прокуратурата е събрала доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната ни от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, предаде БНР.


За единия от тях, за когото се съобщава, че е акредитиран у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството на Руската федерация в София, има данни, че от 2017 г. досега е търсил информация за механизмите на българския изборен процес.


Вторият е служител на Търговското представителство на Русия. За него има данни, че от октомври 2018 г. до настоящия момент, е събирал информация в сферата на енергетиката и енергийната сигурност, която изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.


Заради дипломатическия им имунитет делата срещу двамата са спрени, а главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за установеното при разследванията и за действията на прокуратурата.



Това е поредният случай от последните няколко месеца, в който прокуратурата е изключително активна по темата, пише Сега.

В края на октомври държавното обвинение изненадващо обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж в България. В ДАНС бил получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност от септември 2018 г. Провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на  България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Шпионинът е работел като първи секретар в руското посолство. Първо бе обявено, че е изгонен, после се оказа, че не е. В крайна сметка след кратка суматоха той и семейството му действително си тръгнаха към Москва. По същото време стана ясно, че България е отказала да пусне в страната назначения нов руски военен аташе. Оказа се, че той е сред лицата, които нямат право да пребивават в страни от ЕС.

Стана ясно, че дипломатът се е опитал да