19min.bg

Осигурено е достойно заплащане за най-младите учени в българските университети: Г. Георгиев

 "Законодателните промени на ГЕРБ вече дават резултати - вчера Министерският съвет с Постановление №273 осигури финансиране за увеличението на заплатите на университетските преподаватели считано от 1 април тази година - в изпълнение на новите изисквания на Закона за висшето образование, приети в предишния парламент по инициатива на председателя на ГЕРБ г-н Борисов и БЕЗ подкрепата на ПП-ДБ.

 Поздравления и за Красимир Вълчев, и депутатите ни в предходния парламент, с които продължаваме работа за подкрепа на висшето образование. Не в предизборни кампании, а през мандата. Не с общи приказки, а с решения и закони.

 С промяната в закона от миналата есен се предвиди минималната основна работна заплата за академична длъжност "асистент" да стане не по-малко от 125% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, а средната работна заплата за преподавателите – не по-малко от 180%.

 Не ставаш университетски преподавател заради заплатата. Но е добре и да не си такъв въпреки нея. Преди месеци при протеста на преподавателите ви споделих, че аз започнах като хоноруван асистент със заплащане от 2,60 лева на час. Първата ми месечна заплата след конкурса за щатен асистент беше под 500 лв. На всички преподаватели обаче ни се налага да работим и друго, за да имаме прилични доходи и стандарт на живот. В нашия факултет, Юридическия, това е добре за нас и науката, защото правото е преди всичко практически ориентирано и не може и не бива да остане чиста теория. Аз лично имах късмет с адвокатската си практика и не разчитам на заплатата от университета, но това не трябва да е правило. И не може.

 Затова съм горд с постигнатото от екипа на ГЕРБ и като един от над 2200 асистенти в българските университети им благодаря за дължимото уважение към нас", коментира депутатът Георги Георгиев.