19min.bg

„Оставка” и „Мафия” викаха хиляди на протести в страната

   Голям протест с няколко хиляди участници изпълни жълтите павета в София като финал на уикенда на недоволството на българите към новите данъци и прикрития данък – застраховката Гражданска отговорност, която тази година вече скочи от 70% до 100%, а догодина властта иска да я увеличи в пъти. Вместо „граж-дан-ска” и „да-нъ-ци” обаче множеството скандираше „Ос-тав-ка” и „ма-фи-я”. Потокът от народ, който се разточи от сградата на Министерския съвет, където завърши протестът, до Военния клуб и отвъд, очевидно не прие жеста на правителството, което уж не може да влияе на цените, но като никога баш в неделя котировките по бензиностанциите паднаха със 7 стотинки за бензина и с 5 за дизела, който обаче незнайно защо остава много по-скъп.


Хиляди излязоха по улиците на всички големи градове в страната. В малките също множествата бяха грамадни. В 12 000-ия Петрич например в протествното шествие се включиха над 500 автомобила. Перник беше рекордьор, въпреки че миньорският град отдавна не е 100-хилядник. Масово недоволство, за което новите данъци и цени на Гражданската отговорност са само повод заля възловите улици и площади на България.


Както 19 минути пише още от лятото, основна причина за скока на автомобилното застраховане е големият страх на правителството от фалит на голям застраховател. За да не отнеме лиценза му, Ралица Агайн беше „опраскана” като зам.-председател на ресорната институция КФН, която през последните дни доказа своята некомпетентност да защити дори неадекватната си инициатива бонус (до 25%) – малус (до 400%), която е изцяло в ущърб на хората. В страни като Германия ГО е на шофьор, не на автомобил и затова там такива системи са приложими, у нас обаче лобизмът взема връх!