19min.media

Освен терористичните групировки, очевидно Русия е най-голямата заплаха за Франция: Министърът на отбраната Себастиен Лекорну

В момента Русия е основният противник на Франция, заяви френският министър на отбраната Себастиен Лекорну в неотдавнашно интервю за списание Le Point.

В разговора, с който бе отбелязано излизането на новата книга на Лекорну, той говори за предизвикателствата пред сигурността, пред които е изправен Париж днес.

Запитан коя държава или субект представлява „най-голямата заплаха за Франция“, Лекорну отговори: „Освен терористичните групировки, това очевидно е Руската федерация.“

Той твърди, че тази година Москва е била „дори по-агресивна“, отколкото през 2022 г. и 2023 г. Русия представлява заплаха „не само за интересите ни в Африка, но и пряко за нашите въоръжени сили“, каза министърът и добави, че „руският контрол на въздушното движение е заплашил да свали френски патрул Rafale“.

Лекорну продължи да обвинява Русия, че „води информационна война“ и „милитаризира нови среди, включително морското дъно и киберпространството“.


Въпреки че френският началник на отбраната не посочи конкретни инциденти, и Русия, и НАТО се обвиняват взаимно в опасни въздушни маневри. През март руското министерство на отбраната заяви, че негови самолети са ескортирали два френски военни самолета Rafale, които са летели над Черно море, близо до руската граница.


През януари Русия привика френския пратеник заради присъствието на „френски наемници“ в Украйна. Въпреки че френското правителство призна, че негови граждани участват в конфликта, то отрече да е улеснило пристигането им на бойното поле.


Пламен Валентинов