19min.bg

От 20 г. има проповедници на радикален ислям у нас, обяви Каракачанов

Според Каракачанов продажбата на петрол в Турция от „Ислямска държава" им дава възможност да финансират излаз на ислямска революция, включително в България.


Разстоянието до този голям световен конфликт от България има няма 1000 километра, предупреди той.


Каракачанов не е съгласен с появилите се спекулации, че проведената вчера акция по разбиване на клетки, насърчаващи радикален ислям, е била PR кампания.


За първи път имаме такава мащабна акция съвместно на прокуратурата, полицията и ДАНС, което е похвално, че институциите в България работят по един такъв сериозен проблем, смята той.


Арестуваният вчера имам Ахмед Муса Ахмед, по думите му, има две присъди, а беше оставен на свобода да развива радикален ислям, ислям, който е нетрадиционен за българските земи.


Погледнете как бяха облечени и какви бради носеха циганите в квартала в Пазарджик. Проблемът е в това, че през последните 20 години, даже малко повече от 20 години, в България се промъкнаха най-различни проповедници на радикален ислям. Има още от 90-те години. Минимум 5-6 радикални проповедници са експулсирани при управлението на Националната служба за сигурност /НСС/ от генерал Атанас Атанасов, обясни той.


В България се напълни с проповедници, които са учили по 7, 8, 10 години в ислямски, а в някои случаи в частни университети и в България проповядват радикалния ислям.