19min.bg

От нарушено зрение и увреден слух страдат излекуваните от Ебола

    Сериозни усложнения връхлитат оцелелите от ебола месеци след изписването от болницата . Те получават нарушено зрение или слух, както и артрит.


Данните се съдържат в проучване, публикувано в сряда в специализираното медицинско издание The Lancet Infectious Diseases. Това е първото проучване с използване на резултатите от клинични изследвания на пациенти и с точно измерване на степента на последствията, сочат авторите, предаде БГНЕС.


Изследването е проведено с помощта на клинични данни от изследвания на оцелели от Ебола в Порт Локо в Сиера Леоне, една от най-силно засегнатите от епидемията западноафрикански страни, започнала през декември 2013 година.


Научните изследвания за последствията от болестта при оцелелите досега бяха твърде ограничени, изследванията се концентрираха почти изцяло върху борбата срещу вируса и разработването на ваксина.


СЗО съобщи още миналата година, че много от оцелелите получават усложнения, отбелязвани като „постебола” синдром.


Общо 277 оцелели (57% жени) са изследвани в периода 7 март - 24 април, средно четири месеца след тяхното възстановяване. 76% са получили артрит, 60% - проблеми със зрението, 18% са получили възпаление на очите (потенциално опасни за зрението) и 24% страдат от нарушения на слуха, като шум в ушите.