19min.bg

Откриха 100 тона загробени пестициди в страната

Откриха 100 тона загробени пестициди при проверки за неправилно съхранявани препарати за растителна защита (ПРЗ). Те бяха разпоредени от ВАП на МОСВ, предаде Нова тв.


Проблемът с негодните за употреба ПРЗ е възникнал с ликвидирането на бившите ТКЗС и АПК и възстановяване на собствеността върху земята. След ликвидацията и възстановяване на собствеността складовете стават собственост на земеделски кооперации, кметства, частни фирми, физически лица или са безстопанствени. През изминалите години е загубена документация за ПРЗ, сградният фонд е увреден,  поради което рискът от замърсяване на околната среда е увеличен, сочи доклад на МОСВ.


От резултатите става ясно, че най-много обекти със загробени препарати за растителна защита има на територията на следните РИОСВ: Плевен - 16 склада, Стара Загора - 4, в Монтана и Враца са регистрирали по два, а на територията на Благоевград, Пазарджик и София са по един.


Четири от складовете на територията на РИОСВ - Плевен ПРЗ са почистени, за един от тях общината има сключен договор с фирма да извози отпадъците до края на м. август 2020 г. Сградите на три от останалите складове са в добро състояние, а останалите са полусрутени и изоставени.