19min.bg

Откриха шокираща причина за аутизма

Често срещана пластмасова добавка, съдържаща се във всички видове пластмаси - от биберони до метални кутии за храна и дори хартиени касови бележки, е свързана с повишен риск от аутизъм при момчетата.

Новото изследване, което проследява развитието на над 600 бебета, установява, че по-високите нива на химикала бисфенол А (BPA) в урината на бременната майка увеличават повече от 3 пъти вероятността момчето да развие симптоми на аутизъм до двегодишна възраст.

По-лошото е, че вероятността същите момчета да бъдат диагностицирани с аутизъм на 11-годишна възраст е шест пъти по-голяма в сравнение с тези, чиито майки са имали по-ниски нива на BPA по време на бременността.

BPA, химикал, предназначен за втвърдяване на пластмаси и предотвратяване на ръждясването на метали, наред с други приложения, е свързан и с по-висок риск от затлъстяване, астма, диабет и сърдечни заболявания в продължение на повече от две десетилетия на засилен контрол върху това съединение.

Наричан е също така химикал, който променя пола, поради очевидната му роля за стимулиране на хормонални и сексуални смущения при хора, риби и други видове.

Но новото проучване не само установи очевидната връзка, но и откри доказателства за разгадаването на специфичните химични реакции, които допринасят за случаите на аутизъм.

Нашата работа е важна, тъй като демонстрира един от потенциално свързаните биологични механизми", казва епидемиологът и лекар по обществено здраве д-р Ан-Луиз Понсонби в изявление относно изследването на нейния екип.

BPA може да наруши хормонално контролираното развитие на мозъка на мъжкия плод по няколко начина - обясни д-р Понсънби, - включително да заглуши ключов ензим - ароматаза, който контролира неврохормоните и е особено важен за развитието на мозъка на мъжкия плод.

В новото изследване се отбелязва, че ароматазата помага за превръщането на някои мъжки полови хормони в мозъка, известни като невронни андрогени, в невронни естрогени.


 Тези естрогени помагат на всички хора, независимо от пола им, да регулират възпаленията в мозъка, да поддържат гъвкавостта на синапсите, които помагат на невроните да общуват в цялата нервна система, а също и да подпомагат управлението на холестерола.

Мозъкът е най-богатият на холестерол орган в човешкото тяло - той използва около 20 % от запасите на тези мастни молекули в цялото тяло, за да изпълнява своите жизненоважни функции.

Установихме, че BPA потиска ензима ароматаза и е свързан с анатомични, неврологични и поведенчески промени - съобщава съавторът на изследването и биохимик д-р Уах Чин Бун.

"Това изглежда е част от пъзела на аутизма", каза д-р Понсънби.

Изследването е публикувано в списание Nature Communications, са използвани два отделни изследователски подхода, за да се стигне до тези открития.