19min.media

Откриха скрита древна гора на безлесен остров

От десетки хиляди години на ветровитите Фолклендски острови в южната част на Атлантическия океан не растат дървета, а само храсти и друга ниско разположена растителност. Ето защо неотдавнашното откритие на дървесни видове на почти 20 фута (6 метра) под земята привлича вниманието на изследователите.

Д-р Зоуи Томас, преподавател по физическа география в Университета на Саутхемптън в Обединеното кралство, е извършвала теренна работа на острова през 2020 г., когато получава съобщение от свой приятел, че стволове на дървета са открити от слой торф на строителна площадка близо до столицата Стенли.

„Помислихме си, че това е наистина странно, защото едно от нещата за Фолклендските острови, за които всички знаят, е, че там не растат дървета“, казва Томас, водещ автор на последните изследвания на Фолклендските острови. „Те са много ветровити и безплодни.“


 Фолклендските острови са управлявана от Великобритания отвъдморска територия, за която Великобритания и Аржентина водят кратка война през 1982 г. Великобритания печели войната, но Аржентина продължава да претендира за островите.

Томас и колегите му отиват на мястото и започват да „събират тези големи парчета дърво“. Останките от дърветата са толкова добре запазени, че приличат на плаващи дървета - казва Томас. Но познавайки историята на Фолклендските острови, изследователите знаели, че останките не могат да бъдат съвременни.

„Идеята, че са намерили стволове и клони на дървета, ни накара да се замислим колко стари могат да бъдат тези неща? Бяхме почти сигурни, че там отдавна не са растяли дървета“, добави тя. Наличието на вкаменелости от дървета показва, че на острова някога е имало умерена дъждовна гора - драстично различна екосистема от сегашната среда на островите, съобщиха Томас и нейните сътрудници по-рано този месец в списание Antarctic Science. Но историята на тази скрита гора е още по-далечна, отколкото изследователите първоначално са смятали.


 Анализ на древна гора

Останките от дърветата се оказват твърде стари за радиовъглеродно датиране, което може да определи възрастта на органични вещества на възраст до 50 000 години. Международният екип от учени се обръща за отговор към микроскопичните полени и спори, открити в торфа.

Вкамененият прашец е показателен за определен отрязък от геоложкото време, така че наличието му може да помогне за определяне на възрастта на дадено находище на вкаменелости - казва Майкъл Донован, ръководител на колекциите по палеоботаника в музея Фийлд в Чикаго. Той не е участвал в проучването.


 Изследователите пренасят останките от дървесината и проби от торфените слоеве за лабораторни изследвания в Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, за да използват електронен микроскоп, който може да създаде много подробни изображения на дървесината и нейния клетъчен състав.

Там те също така анализират различни спори, уплътнени и запечатани в същите слоеве торф като дървесината. Записите на полени ги довеждат до заключението, че стволовете и клоните на дърветата датират на възраст между 15 и 30 милиона години.

„Възрастовите граници за изследвания обект бяха оценени въз основа на възрастовите диапазони на видовете полен от патагонските скали и сравнения с флори с подобна възраст от Южна Патагония и Антарктида“, казва Донован в имейл. 


Източник: CNN