19min.bg

Откриха тялото и на дъщерята на Майк Линч - последната изчезнала от потъналата суперяхта

Вчера италианските спасителни екипи са открили тялото и на последната изчезнала от суперяхтата, която потъна край бреговете на Сицилия, предадоха световните агенции.

Смята се, че става въпрос за 18-годишната Хана - дъщеря на собственика, британският милионер предприемач Майк Линч, посочи източник на Ройтерс.

Източникът на агенцията допълни, че тялото все още не е идентифицирано като принадлежащо на Хана Линч, но тя е единственият човек, който все още е бил в неизвестност.

Италианската информационна агенция Adnkronos съобщи, че тя е открита вътре в яхтата.

От 22 пътници и екипаж на борда 15 души оцеляха при потъването на суперяхтата, включително едногодишно дете и майката на Хана, Анджела Бакарес.


Останките на суперяхтата лежат на дълбочина от 50 метра край пристанището на Портичело, близо до Палермо.

Пожарната бригада, участваща в операцията по издирването, описа спасителните операции като "дълги и деликатни" и посочи, че в тях участват повече от 400 души, включително 28 специализирани водолази.

Телата на другите петима загинали пътници, включително на Майк Линч, бяха извадени в сряда и четвъртък от вътрешността на яхтата. Тялото на единствения загинал член на екипажа, готвача на борда - Рекалдо Томас, беше открито близо до останките още в понеделник.

Очаква се официалното идентифициране на труповете и аутопсиите да започнат след прехвърлянето на последното намерено тяло в болнична морга в Палермо.

Същевременно е започнато съдебно разследване за потъването на яхтата, което озадачи военноморските експерти, които казват, че лодка като Bayesian, построена от италианския производител на яхти от висок клас Perini, е трябвало да издържи на бурята.

Капитанът на яхтата Джеймс Кътфийлд, както и осемте оцелели членове на екипажа и пътници са били разпитани от полицията, но не са направили публични коментари. Разследващите прокурори трябва да дадат пресконференция в събота.

Джовани Костантино, главен изпълнителен директор на италианската морска група TISGR, която притежава компанията Perini, каза пред Ройтерс, че корабокрушението е резултат от поредица от "неописуеми, необосновани грешки", допуснати от екипажа, и изключи всякакви пропуски в дизайна или конструкцията на яхтата.

Изваждането на останките от морето, където яхтата сега лежи на дясната си страна - очевидно непокътната, може да помогне на следователите да определят какво се е случило, но операцията вероятно ще бъде сложна и скъпа.

Ник Слоун, южноафрикански инженер, който ръководи операцията по спасяването на круизния кораб Costa Concordia, който потъна през 2012 г., заяви в интервюта за италиански медии, че операцията ще струва до 15 милиона евро. Пред всекидневника La Repubblica той каза, че спасяването на яхтата ще отнеме шест до осем седмици, включително подготвителната работа, и ще трябва да приключи до средата на октомври, без да уточнява причините за този срок.

Извеждането на яхтата на повърхността ще трябва да стане "много, много бавно" и може да отнеме няколко дни, каза още той.