19min.bg

Отлагат ли изборите заради К19?

 


Конституцията дава възможност за отсрочване на парламентарния вот, пише Свободна Европа във връзка с удължаването на извънредното епидемиологично положение у нас. Напомняме, че заради обстановката около К19 министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предложи то да продължи до "края" на март 2021г.


В основния закон е записано, че според член 64, ал. 3 “избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”. Това позволява изборите да бъдат проведени не през март, а през май. Според Конституцията вотът се насрочва от президента, а съответно Румен Радев има право да го отложи датата.


От Свободна Европа потърсиха отговори от президенството, МС и ЦИК. На въпроса дали има основания в условия на пандемия да се мисли за евентуално отлагане на изборите, ако броят на заболелите се задържи на такива равнища до месец март, всички институции отговориха отрицателно.


От прессекретариата на Радев обясниха, че “президентът счита, че не се налага удължаване на пълномощията на настоящия парламент“. “Държавният глава следи развитието на епидемичната обстановка и очаква изборната администрация своевременно да вземе всички необходими мерки за гарантиране на здравето и живота на българските граждани при провеждането на парламентарните избори”, сочи отговорът от Донуков 2.


“Никой не мисли за отлагане на изборите”, отговори лаконично вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря в правителството за контактите с изборната администрация.