19min.bg

Отмениха бедственото положение в Добрич

Отменено е бедственото положение в Добрич, но работата за ликвидиране на последствията от наводнението продължава, съобщава Дарик.


Припомняме, бедственото положение бе въведено миналата седмица след като потоп „удави" града. При бедствието загина един човек.


От пожарната информират, че най-проблемен за отводняване към момента остава районът около Хуманитарна гимназия. Шахтите по няколко улици в района са пълни с вода и не могат да бъдат отпушени.


„Ако шахтите се изпразнят, ще мобилизираме целия наличен състав от областта и ще отводним района за часове", категоричен бе шефът на пожарната главен инспектор Дарин Димитров.


Той информира още, че в последните дни сигналите от граждани за отводняване на жилища рязко са намалели. От началото на бедствието, получените сигнали за помощ и съдействие от пожарната надхвърлят 1000.


Общината започна дезинфекция на почистените от наноси домове, производствени сгради и дворове. Обработват се с дезинфектанти и големи открити площи и пространства в района на бул. „Русия", междублокови пространства в жилищен квартал „Югоизток" и част от алеите в градския парк.


Обработката на площите срещу комари ще започне веднага след стабилизиране на времето. За да бъде ефикасна обработката, поне две седмици след това не трябва да има валежи, уточняват от градската управа.