19min.bg

Отнемат имущество за 1,6 млн. лв. на Златко Баретата

Софийският градски съд (СГС) е отнел имущество за над 1,6 млн. лева от Златомир Иванов-Баретата, което включва пари от банкови сметки, фирмени дялове и равностойността на два автомобила Мерцедес и Смарт МП.
Решението е по иск на антикорупционната комисия, която е започнала проверка на Баретата, след като беше обвинен за участие в престъпна група за наркотици. По това дело той беше и осъден на шест и половина години затвор, но изтърпя присъдата си, без да влиза в затвора. Това се случи, след като Иванов беше задържан за година и осем месеца, а след това близо 6 години беше под домашен арест и в края на делото през 2016 г. се оказа, че дори е „надлежал“ присъдата си.
В градския съд обаче продължи делото на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) срещу Баретата и в крайна смета съдът е приел, че придобитото от него имущество значително надвишава приходите му.
Въпреки извършените цесии на заеми между фирми, контролирани от Иванов и съпругата му, съдебно-икономическата експертиза категорично е доказала и несъответствието в доходите.
От КПКОНПИ обясниха, че имуществото е придобивано пряко от него или съпругата му чрез контролирани дружества, дялове във фирми и вземания по банкови сметки. Съдът е отхвърлил възраженията на Иванов за отнемането на част от парите в банковите му сметки.

 Снимка: бТВ