19min.bg

Отново задържаха рецидивист, поръчал жесток побой на лекар

Специализираният наказателен съд задържа в ареста Стефан Гевгелийски - тартор на организирана престъпна група за убийства, телесни повреди и търговия с дрога.


Според събраните доказателства по делото групата на Гевгелийски е поръчала убийството на началника на охранителна смяна в Софийския затвор Янко Янев чрез нанесен му побой на 26 декември 2016 г.


Лично Гевгелийски поръчал и побоя над началника на Клиниката по ортопедия и травматология в софийската болница Св. Ана проф. Стефан Станчев на 5 април 2016 г., при който той загуби едното си око. Причината била, че приятел на Гевгелийски не бил доволен как лекарят го е лекувал.


Поръчките били правени от рецидивиста, докато е в затвора, като той предавал поръченията на жена си, която също е част от престъпната група.


До 5 септември 2017 г. Специализираната прокуратура не бе поискала налагане на най-тежката мярка за неотклонение на Гевгелийски, тъй като той изтърпяваше присъда от 1 година и 6 месеца затвор за участие в престъпна група за изнудване, наркоразпространение и още 7 други престъпни деяния. След изтичане на срока на наказанието, с постановление на прокурор от Спецпрокуратурата му е наложено прокурорско задържане до 72 часа, внесено е и искане в съда за налагане на постоянна мярка задържане под стража.